Nyheter

SBP installerar solenergi i Hagaparken

August 21, 2024
Foto: SBP
Foto: SBP
I utkanten av den kungliga Hagaparken står Frösundavik, som nyligen bytt namn till Gate:01. Det är inte det enda som är nytt med den spektakulära byggnaden intill Brunnsvikens vatten - sen i somras drivs den nu även på solenergi.

Hagaparken i Stockholm är känt som en grönskande park där vår kronprinsessa huserar med familj. Sedan i somras är parken nu ännu grönare.

På uppdrag av Mengus, som äger det arkitektoniska landmärket Gate:01, drivs nu kontorshuset på solenergi. Det var i maj i år som projektstart inleddes för den solcellsanläggningen med 499 kWp effekt.
Under sommaren stod anläggningen klar på byggnaden, som tidigare var synonymt som SAS huvudkontor, och skänker nu energi från solen.

– Allt börjar som vanligt med våra solcellsmontörer Greentech Integration som utför sitt arbete med stor precision på fältet. Dessutom med våra skickliga projektörer som lägger ner otaliga timmar på att utforma den optimala lösningen i samråd med Mengus, som har varit en väldigt stöttande beställare hela vägen, säger Mobin Jafari, projektledare på SBP.

"En betydande milstolpe"

Anläggningen är fördelad över åtta olika takytor, vilket innebär att utmaningarna blir fler än vid en installation av en sammanhängande anläggning. Men med hjälp av Mengus stod anläggningen på plats innan många ännu inte kommit tillbaka från semestern.

– Ett projekt likt det här kräver ett framgångsrikt samarbete med noggrann planering, tydlig kommunikation och effektiv samordning mellan alla parter. I det här fallet har Mengus varit exemplariska, säger Mobin Jafari och fortsätter:

– Haga är verkligen ett ikoniskt landmärke i Stockholm och att få installera dess solcellsanläggning har varit en betydande milstolpe för både mig i min roll och för oss som bolag. 

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter