Nyheter

Wåhlin Fastigheter når en ny milstolpe - överstiger 1 MW i installerad effekt

August 14, 2024
Foto: SBP
Foto: SBP
Wåhlin Fastigheter har uppnått en stor milstolpe i deras hållbarhetsarbete. Nu har 1000 kilowatt installerats på deras lägenhetsbyggnader med hjälp av SBP - och mer kommer det att bli.

– Vi på Wåhlin Fastigheter tycker att solenergi är ett bra sätt att bidra till miljön och samtidigt få grön energi till våra fastigheter, i synnerhet de med hög förbrukning, säger Bo Dunér om satsningen på grön energi.

Sedan 2018 har 22 stycken solcellsanläggningar driftsatts tack vare ett framgångsrikt samarbete mellan SBP och Wåhlin Fastigheter. Just nu pågår arbetet på sex stycken projekt vid fastigheter i Märsta, Solna, Sundbyberg, Enskede, Bromma och Gärdet i Stockholm. Projektet i Märsta var innan sommaren den första av dessa som färdigställts, där tre stycken solcellsanläggningar på olika byggnader kopplas upp mot en och samma elcentral där behovet av att effektivisera energianvändningen var som störst.

Det långa samarbetet har gjort att projekten flyter på smidigt, menar Johan Braunerhielm, projektledare på SBP.
– Samarbetet fungerar alldeles strålande. Efter 22 projekt ihop har vi lärt känna varandra väl och vet precis var vi har varandra. Det gör att vi alltid har bra dialog inför, under och efter varje enskilt projekt, säger han.

Har ännu fler projekt på gång

Men det är långt ifrån det sista som fastighetsbolaget gör kring grön energi. Redan nu står det klart att samarbetet fortsätter under 2025 med ytterligare solenergiprojekt, vilket gör att de närmar sig 1200kW solenergi.
– SBP har ett väldigt bra totalkoncept och med bra återkoppling samt löpande information om pågående projekt, säger Bo Dunér om samarbetet.

Vid nästa installation tar de däremot ytterligare kliv genom att bidra till att balansera det svenska elnätet med hjälp av energilagring och därmed möjliggöra flera framtida solcellsinstallationer i landet. Alexander Backström, Account Advisor på SBP, har varit med sedan början av samarbetet med Wåhlin Fastigheter och ser ljust på bolagets gröna energisatsningar.
– Det är fantastiskt roligt att få fortsatt förtroende att vara en del av deras hållbara resa. Särskilt spännande är det att få göra det första projektet med energilagring, vilket jag hoppas leder till ett ännu bredare samarbete även framåt.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter