Nyheter

Ny solcellsinstallation i hjärtat av Uppsala för UAF

September 25, 2024
Uppsala Akademiförvaltning har flertalet fastigheter av kulturhistoriskt värde. För tredje gången har de valt att samarbeta med SBP för solcellsinstallationer på deras anrika byggnader.

SBP slutför just nu ännu ett solcellsprojekt för Uppsala Akademiförvaltning (UAF), som förvaltar fastigheter och jordbruksegendomar i och omkring Uppsala. UAF har en lång historia av att förvalta egendomar med kopplingar till Uppsala universitet och andra utbildningsinstitutioner, vilket gör dem till en viktig aktör för stadens kulturarv och fastighetsbestånd.

Denna gång arbetar SBP på två byggnader med högt kulturhistoriskt värde längs Fyrisån, mitt i centrala Uppsala. Byggnaderna, som uppfördes under 1800-talet speglar också stadens historia som ett centrum för akademi och kultur. Deras närhet till både Uppsala universitet och domkyrkan har gjort dem till en viktig del av det akademiska livet och stadens identitet under flera århundraden.

– Det här projektet är unikt, då de historiska byggnaderna kräver stor omsorg och precision vid installationen av solpanelerna, förklarar Milos Dinic, projektledare på SBP.

Arbetet inleddes under semestern 2024 och projektet förväntas vara klart för drift i början av oktober.

Noggrann planering har varit avgörande, då takytorna varierar i lutning och projektets placering mitt i centrala Uppsala har krävt att man anpassar till trafiken och de begränsade gatuutrymmen.

– Noggrann planering har varit avgörande, då takytorna varierar i lutning och typ. Projektets placering mitt i centrala Uppsala har krävt att man anpassar till trafiken och de begränsade gatuutrymmen vid etablering och avetablering, avslutar Milos Dinic.

 

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter